Voor- en nadelen van een warmtepomp op een rij.

Eerst nemen we je kort mee naar de werking van een warmtepomp. (In deze blog lees je alles over de werking van de warmtepomp). De warmtepomp is een slim systeem die warmte uit de natuurlijke omgeving haalt om een ruimte te verwarmen. Daarbij is warmteverplaatsing de belangrijkste factor. Een warmtepomp is in staat warmte te verplaatsen naar koelere ruimtes. Dit betekent dat het een systeem is die efficiënt werkt en veel minder energie verbruikt. Daarnaast zijn er geen fossiele brandstoffen nodig om het systeem te laten werken.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van een koudere naar een warmere omgeving met behulp van mechanische energie. Het werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast, maar in plaats van alleen warmte uit de binnenruimte te halen, kan een warmtepomp warmte uit de omgeving halen, zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater, en deze overdragen naar een andere locatie, zoals een gebouw, om deze te verwarmen.

Een warmtepomp maakt gebruik van een koelmiddel, dat circuleert in een gesloten systeem van leidingen en componenten. Het proces begint met de verdamping van het koelmiddel in een verdamper, waarbij het warmte opneemt uit de omgeving, zoals de buitenlucht. De damp wordt vervolgens gecomprimeerd door een compressor, waardoor de temperatuur en druk toenemen. De hete damp wordt naar een condensor geleid, waar hij zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van een gebouw of aan het tapwater.

Toch doet de benaming warmtepomp doet de pomp eigenlijk niet helemaal eer aan. In de zomer kan de pomp namelijk ook koelen. De werking van het verplaatsen is hetzelfde als bij het verplaatsen van warmte. Maar hoe werkt dat?

In een tijd van verduurzamen komen diverse mogelijkheden naar voren die je als huiseigenaar best snel kan doorvoeren. Een van die mogelijkheden is het plaatsen van een warmtepomp. Maar waarom zou je daar op overstappen? Welke financiële levert het op?  In deze blog zetten we je alle voordelen én mogelijke nadelen op een rijtje van een warmtepomp. Hierbij houden we ook rekening met de korte en lange termijn.

presentatie warmtepomp goedkopewarmte.nl

Voordelen van een warmtepomp op de korte termijn

Vanaf het eerste moment heb je baat bij een warmtepomp. Een pomp gaat namelijk zeer zuinig om met energie. Het haalt warmte (en ook verkoeling) uit de omgeving, dus uit de lucht, grond of water. Omdat ze maar een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig hebben kunnen ze tussen de 50-70% aan energie besparen in vergelijking met de traditionele verwarmingssystemen die werken op gas. Dit levert jou uiteindelijk een financieel voordeel op. Je bent minder geld kwijt aan je energierekening.

Minder elektriciteit verbruiken betekent minder verbruik van fossiele brandstoffen. Door over te stappen op een warmtepomp draag je actief bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk en het beperken van de klimaatverandering. De energie die de pomp verbruikt wordt opgewerkt met hernieuwbare energiebronnen. Het is een geweldige manier om jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Een ander groot voordeel is dat de warmtepomp niet alleen verwarmt, maar ook verkoeld. Het systeem is dus veel flexibeler dan de huidige verwarmingssystemen. Door het omkeren van het proces onttrekt een warmtepomp juist warmte uit de ruimte naar buiten, waardoor een effectieve verkoeling ontstaat. Zo geniet je het hele jaar door van comfortabele temperaturen met slechts één systeem. Kortom, je:

Is een warmtepomp een goede investering?

De warmtepomp is een grote, maar duurzame investering. Met een zorgvuldig instelling door een erkend bedrijf kunnen warmtepompen een levensduur hebben van gemiddeld 15 tot 20 jaar – mogelijk nog langer. Een bijkomend voordeel voor doorstromers in de huizenmarkt: een warmtepomp verhoogt vaak de waarde van de woning. Dat kan aantrekkelijk zijn bij verkoop in de toekomst.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Leuk allemaal… Maar wat zijn dan de nadelige kanten van een warmtepomp? Er zijn een paar zaken die je goed moet overwegen voor de aanschaf van een pomp.

Allereerst is het aanschaffen en plaatsen van een warmtepomp een grote investering, ondanks de beschikbare subsidie. Er zijn een aantal mogelijkheden zoals de hypotheek verhogen. Dit kun je het best met een financieel adviseur bespreken. In deze blog lees je daar meer over.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Om een warmtepomp goed te laten werken dient het huis goed geïsoleerd te zijn. Zonder goede isolatie zal je verbruik groter zijn. We hebben bij Goedkopewarmte.nl twee soorten warmtepompen, namelijk lage- en hoge temperatuur pomp. Een hoge temperatuur pomp verbruikt meer energie. Laat je daarom altijd goed adviseren. 

Waar je goed bewust van moet zijn is dat een werkende warmtepomp trillingen / geluid geeft. Dit kan voor overlast zorgen. Plaats een pomp nooit te dicht bij ramen, terrassen of plekken waar de buren er last van kunnen hebben. Op platte daken is de trilling van de pomp zeer nadelig zonder de juiste maatregelen. Wij geven je daarom altijd een passend advies waar je de warmtepomp het beste kan laten plaatsen en waarom.

Bij extreem weer kunnen sommige systemen moeite hebben om de efficiëntie te behouden. Soms kan bij extreme lage temperaturen (vanaf -30 graden) extra verwarming nodig zijn om toch aan de gewenste binnentemperatuur te komen.

Raadpleeg daarom altijd eerst een professionele installateur. Dit kan ook bij goedkopewarmte.nl. We geven je eerlijk advies en letten op jou persoonlijke situatie. Plan nu een vrijblijvend gesprek om te kijken welke warmtepomp past bij jouw specifieke behoeften en budget. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe je kunt profiteren van de voordelen van een warmtepomp.

  • Bespaart energie

  • Vermindert de ecologische footprint

  • Kan ook koelen